Andra grekiska öar

Zakynthos i alla ära, men det finns ju andra öar i Grekland som också kan vara värda att uppmärksamma (även om de inte är lika bra som Zante).

Lefkas och Kefalonia
Om man gillar Zakynthos ska man till exempel kika på de andra Joniska öarna så som Lefkas och Kefalonia. Precis som med Zakynthos så har de det där galet blåa vattnet och den gröna vegitationen. Kefalonia är ganska dramatisk i sin natur, med mycket berg som störtar ner i det knallblåvattnet. Lefkas har en platt del och en bergig. Både Lefkas och Kefalonia har byar med olika karaktärer. Lefkas stad är att likställa med Argostoli på Kefalonia. Båda är huvudorter på ön och de städer där mest greksikt vardagsliv utspelar sig. Sen finns seglarnas paradis som på Kefalonia heter Fiskardo och ligger på den norra delen av ön. På Lefkas heter segelorten nummer ett Sivota och ligger längst söderut. Vill man bo i en mindre och mysigare by ska man kika på Agios Nikitas på Lefkas och Assos på Kefalonia. Båda är supercharmiga och väl värda minst ett besök.

Naxos och Rhodos
Alla de Joniska öarna har grönska på ett sätt som öarna längre söderut saknar. Men öar som Naxos och Rhodos har något annat, nämogen fantastiska sandstränder och ett om möjligt ännu blåare hav än de Joniska öarna. Rhodos är förstås en väldigt mycket större ö än både Naxos och de Joniska öarna, men det gör också att chansen att hitta en del av ön som tilltalar en ökar. Rhodos har verkligen både trista och väldigt mysiga delar. Båda öarna har också flera mysiga bergsbyar att besöka, där Chalki (även Halki) på Naxos står som nummer ett. Chalki var tidigare huvudorten på Naxos, men numera är det "bara" en väldigt pittoresk bergsby med ett mysigt torg där man gärna äter middag på kvällen.

Santorini
Denna vulkanö får ofta posera modell när man ska illustrera Greklands skärgård. Du har garanterat sett kort härifrån där de vitkalkade husen med blå luckor klättrar upp för den branta bergsvägen. Nedanför blått hav och ovanför blå himmel. Det är en häftig syn. Och visst är Santorini en härlig ö, men dessvärre har den kanske blivit lite väl populär, för hotellpriserna har länge klättrat uppåt på Santorini och det råder ingen brist på lyxiga boutiquehotell som tar över 5000 kr per natt. Med det sagt ska man ändå tillåta sig att uppleva Santorini en gång i sitt liv. Om man reser utanför högsäsong och lägger lite tid på att hitta prisvärt boende så är det en otrolig upplevelse att vistas här.

Kreta
Många som reser till Kreta för första gången blir förälskade i ön och återvänder sedan år efter år. Den kanske främsta anledningen till att Kreta är så populär är nog för att ön är så otroligt mångsidig. Här finns lite större städer för den som vill ha shopping och nattliv, det finns lugna små byar för den som bara vill koppla av och det finns bekväma turistorter med vackra stränder. En annan anledning till att många återkommer till Kreta är förstås dess klimat, här är det varmt och soligt ett par månader längre jämfört med de flesta andra grekiska öar. På Kreta hittar man allt från billiga små familjeägda lägenhetshotell till dyrare lyxhotell. Samma sak gäller maten, man kan äta en underbart god gyros till middag för några tior eller äta på lyxrestaurang med vit duk för flera hundralappar. Det är nog därför Kreta är så omtyckt av så många, för att man kan göra ön till det man vill.

Karpathos
Vid första anblick så är kanske inte Karpathos en ö som ser ut att passa den som gillar Zakynthos. Karpathos är nämligen inte speciellt grönskande, tvärtom, Karpathos är kargt och torrt. Men faktum är att ön ändå har något vackert över sig. Det tar en dag eller två att upptäcka, men de flesta som reser från Karpathos gör det med en känsla av att de någon gång vill komma tillbaka. Som ö är Karpathos full av vackra stränder (mest klappersten) och det finns gott om bergsbyar att utforska. Huvudorten Pigadia bjuder på bäst utbud när det gäller tavernor och hotell, medan orter som Amopi och Lefkos är mer utpräglade turistorter, om en väldigt mysiga sådana.

Parga
På fastlandet. bredvid de Joniska öarna, hittar man staden Parga. Om man gillar Zakynthos kommer man älska Parga. Själva staden, där de flesta väljer att bo, är otroligt charmig med sina små gränder och torg. De vackra pastellfärgade husen som klättrar upp för berget från hamnen är väldigt fotovänliga. I själva staden har man två stränder att enkelt njuta av och det går också båtar till andra stränder längre bort. Om man har hyrbil kan man också ta dagsturer till Lefkas eller till Sivota. Men de flesta som åker till Parga blir så förtjusta att de mest håller sig runt denna vackra bt